CUM SA AVEM MERE SANATOASE FARA VIERMI – TRATAMENTE!

VIERMELE MERELOR  ( Cydia pomonella ).

Viermele merelor este un daunator extrem de periculos care ataca fructele de : MAR, PAR, PRUN ,GUTUI , CAIS, PIERSIC, NUC producand pagube importante atat in livezi cat si in gradini.

El dezvolta doua generatii pe an si ierneaza in stadiul de larva complet dezvoltata, intru-un cocon de matase, pe sub scoarta trunchiului , in crapaturile acestuia sau in locul de depozitare a fructelor.

Larvele din generatia I-a apar in luna mai si ataca fructele de 1,5 cm – patrund usor in interiorul fructelor ( prin zona coditei sau zona caliciului ) consuma semintele si apoi trec la al fruct. Fructele astfel atacate raman mici si cad pe sol.

Larvele din generatia II -a apar in perioada 20 iulie – 15 august atacand fructele parguite sau coapte. Fructele mature atacate putrezesc usor si chiar daca ajung la maturitate nu se pastreaza.

Pentru combaterea viermelui merelor se fac tratamente astfel :

– IMBAIERE cu PACHET MIDOS OIL ADJUVANT+ZEBRA  – toamna si primavara la dezmugurire.

–  PENTRU PRIMA GENERATIE –  in fenofazele de : SCUTURAREA PETALELOR , FRUCT CAT O ALUNA, FRUCT CAT O NUCA.

– PENTRU GENERATIA A DOUA se fac 2-3 tratamente in perioada IUNIE – IULIE – AUGUST cand fructele depasesc 3,5 cm diametru.

Recomandam utilizarea urmatoarelor insecticide :

– ZEBRA  – 0,2 l/ha( 2ml/10l apa).

– DELEGATE  – 300 g/ha( 3g/10l apa).

– LASER  – 0,6 l/ha( 2ml/10l apa).

– CORAGEN  – 100 – 175 ml/ha( 1,5 ml/10l apa).

Tratamentele se fac ,  utilizand produsele alternativ si in combinatie cu fungicide pentru combaterea bolilor si ingrasaminte foliare pentru cresterea si dezvoltarea aparatului foliar si a fructelor, la interval de 7-10 zile intre ele si la fiecare solutie preparata se adauga  adjuvantul    SOLVANT  0,01- 0,05% pentru o eficienta mai buna.

Aveti grija de pomii dumneavoastra!