CARENTA DE CALCIU – LA LEGUME SI POMI FRUCTIFERI !

 

CALCIUL este un element de baza in dezvoltarea plantelor si mai ales in obtinerea unor productii mari si de calitate la legume si fructe.

CAUZELE aparitiei carentei de calciu sunt :

– o aprovizionare necorespunzatoare a solului cu calciu.

– temperaturile ridicate din timpul verii  duc la o aprovizionare deficitara cu calciu a plantelor exact in perioada cresterii intense si formarii fructelor.

– fertilizarea excesiva cu azot si gunoi de grajd determina un consum ridicat de calciu in organele vegetative in detrimentul formarii fructelor.

– seceta sau udarea excesiva influienteaza negativ absorbtia de calciu si fixarea acestuia in plante.

SIMPTOMELE carentei de calciu sunt:

– incetinirea cresterii.

– rasucirea frunzelor.

– dezvoltarea slaba a sistemului radicular.

– varfurile plantelor se atrofiaza si se usuca.

BOLI FIZIOLOGICE aparute datorita carentei de calciu :

– patarea neagra a fructelor de mar.

– arsura marginala a frunzelor.

– putregai apical la tomate , ardei , gogosar , vinete.

– avortatea florilor.

– putregai apical la pepene.

– cresterea deficitara a radacinoaselor – morcov, telina, pastarnac.

PREVENIREA SI TRATAREA CARENTEI DE CALCIU – se face prin aplicarea ingrasamintelor cu calciu fie foliar fie prin fertigare.

RECOMANDAM : – foliar SOLAR CALCIU – 2,0 – 5,0 l /ha.

– fertigare – GELIASOL CALCIU – 2,5 -5,0 kg/ha.

Pe perioada de vegetatie se pot efectua 2-5 aplicari la interval de 10 –  14 zile intre ele.

Aveti grija de plantele dumneavoastra!