Este intanlit in LIVEZI , GRADINI DE LEGUME , RASADNITE CU LEGUME , SERE , SOLARII preferand locurile umede.
Ierneaza ca ou in stratul superficial al solului adapostit de pietre , granule de pamant , resturi vegetale , frunze. Adultii parasesc locul de hibernare de obicei in luna mai la 8 – 10 grade , dezvoltand 2-3 generatii pe an.
Adultii consuma toate organele plantelor –frunze , flori , fructe , tuberculi si ataca cu preponderenta legumele : SALATA , VARZA , CONOPIDA , TOMATE , ARDEI , FASOLE , CASTRAVETI , DOVLECEI etc.
SEMNELE ATACULUI pe frunze se observa la inceput prin numeroase gauri in mijlocul frunzei sau pe margini , iar pe masura ce consuma frunzele vor ramane numai nervurile si un mucus vascos.
La VARZA limaxii patrund printe frunze dupa formarea capatanii producand gelificarea tesuturilor si reducand valoarea comerciala a productiei.
In SOL ataca semintele in curs de germinare , radacinile tuberizate care ulterior putrezesc sub actiunea putregaiurilor cauzate de ciuperci si bacterii.
In cateva zile de la aparitia lor , daca nu se intervine , pot distruge intreaga cultura.
Pentru a mentine limaxii la distanta de culturile noastre recomandam produsul :
- MELCOCID.
Este un produs certificat pentru folosirea in AGRICULTURA ECOLOGICA.
Se prezinta sub forma de granule de culoare albastra care prin compozitia lor asigura la nivelul solului corectie de azot , calciu , sulf si fier.
Se aplica in doza de 20kg/ha , prin imprastiere uniforma de jur imprejurul plantelor si se repeta la cateva saptamani.
Continutul produsului face ca acesta sa nu fie agreat de melci si limaxi , mentinandu-i la distanta de culturile noastre. Este rezistent la apa si radiatii ultraviolete.
Aveti grija de culturile dumneavoastra!