VARZA DE TOAMNA – BOLI SI COMBATEREA LOR.

In acesta perioada cand CULTURA DE VARZA este in plina perioada de vegetatie pot aparea cateva boli care o pot afecta si anume :

– MANA  ( produsa de Peronospora brassicae ) – primele simptome sunt reprezentate de aparitia pe frunze a unor pete neregulate , de culoare galbena care ulterior se brunifica. Pe partea inferioara in dreptul acestor pete apare un puf alb-cenusiu. Frunzele putrezesc sau se usuca iar cresterea plantei este oprita.

– PUTREGAIUL USCAT ( provocat de  Phoma lingam ) – pe frunze apar pete decolorate cu puncte mici si negre . Frunzele afectate se usuca.

– ALTERNARIOZA ( produsa de Alternaria brassicae ) – pe frunze si petioli apar pete circulare de de culoare bruna care se maresc si sunt inconjurate de o bordura galbena , iar tesuturile afectate se usuca si cad.

– PUTREGAIUL ALB ( provocat de  Sclerotinia sclerotiotiorum ) – atacul este recunoscut dupa aparitia unor pete gri-maronii spre maro-portocaliu , cu aspect apos , mucilaginos – alburiu , localizate pe nervurile frunzelor sau pe frunzele de la baza. Netratata la timp boala afecteaza toata planta , inclusive capatana dupa recoltare.

Pentru combaterea acestor boli recomandam urmatoarele fungicide :

– DIFCOR 250 EC – 0,5 l/ha.

– ORTIVA TOP – 1,0 l/ha.

– EVALIA – 1,0 l/ha.

Un tratament eficient se poate face cu PACHET EVALIA LEGUME , ce contine pe langa doua fungicide si un ingrasamant foliar.

IMPORTANT ! Deoarece varza are frunzele lucioase se recomanda ca la fiecare solutie preparata sa se adauge adjuvantul SOLVANT, pentru a se lipi mai bine pe frunze.

Aveti grija de culturile dumneavoastra!