Cancerul deschis este o boala specifica marului dar intanlita si la alte specii de pomi fructiferi si produsa de ciuperici din genul Nectria spp.
Atacul incepe primavara si se mentine pe tot parcursul anului.
De regula plagile canceroase provocate de aceasta ciuperca se formeaza in dreptul unui mugure sau al unei leziuni produse mecanic , de catre insecte , prin taieri , grindina sau alte ciuperci.
Boala apare pe ramuri dar si pe trunchiurile pomilor fructiferi.
La locul infectiei apare o pata mica brun – rosiatica , care se extinde atat la suprafata cat si in profunzime.
Scoarta , la inceput neteda , se brazdeaza , iar la un stadiu mai avansat se exfoliaza iar lemnul ramane descoperit.
Scoarta sanatoasa reactioneaza producand in fiecare primavara un val de tesut de acoperire la periferia acestor portiuni. Cand tesutul reuseste sa acopere rana complet apare aspectul unui nod umflat, iar ramura incepe sa se usuce.
Pentru prevenirea aparitiei ciupercii se iau urmatoarele masuri :
– uneltele horticole utilizate trebuie dezinfectate inainte de folosire.
– necrozele si cancerele de pe tulpini se vor extirpa pana la tesutul sanatos iar ranile se badijoneaza cu solutie pe baza de cupru.
– ramurile afectate care au fost taiate se distrug prin ardere.
Tratamentele preventive cu produsele cuprice protejaza pomii fructiferi impotiva acestei boli.
Recomandam urmatoarele fungicide cuprice :
– CUPRIDIN 50 WP – 1,5 – 2,0 kg/ha.
– CHAMP 77 WDG – 3,0 kg/ha.
– FUNGURAN 50 WP – 3,0 kg/ha.
Aveti grija de pomii dumneavoastra!