Boala este o viroza ( provocata de virusi ) periculoasa care afecteaza atat aparatul foliar cat si fructele la o gama larga de legume si anume : ardei , tomate, vinete, cartof , telina , salata , spanac , fasole etc.
Raspandirea bolii de la o planta la alta este facuta de insectele denumite TRIPSI ( tripsul tutunului si tripsul californian ).
Semnele atacului la ARDEI se manifesta pe :
– frunze – se deformeaza , ingalbenesc , apoi capata aspectul de bronz , apar pete de decolorare ( clorotice ) , unele neregulate , altele circulare de culoare neagra- verzui-galbuie.
– pe tulpini si varfurile de crestere apar leziuni de culoare neagra la nivelul epidermei.
– pe fructe apar pete circulare ce se scufunda , pe fructele coapte apar pete galbene cu inele concentrice si fructele atacate sunt depreciate calitativ.
Semnele atacului la TOMATE se manifesta astfel :
– plantele atacate au crestere debilitara , frunzele sunt curbate in jos si prezinta pete asemanatoare bronzului , pe fructe apar pete inelare rosii sau galbene.
Masuri de prevenire si combatere a bolii : eliminarea si distrugerea plantelor atacate din cultura , combaterea buruienilor , aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de tripsi.
Insecticidele recomandate pentru prevenire si combatere sunt :
– LASER – 0,6 l/ha.
– MOSPILAN – 0,250 kg/ha.
– FOSTOC – 0,2 l/ha.
– BENEVIA – 0,75 l/ha.
– MAVRIK – 0,5 l/ha.
Tratamentele se efectueaza folosind alternativ produsele la interval de 7 – 10 zile intre ele iar la fiecare solutie preparata se adauga adjuvantul SOLVANT 0,01 – 0,05 % pentru o mai buna eficienta.
Sa aveti recolte bogate!