In timpul vegetatiei pe organele plantelor pot sa apara modificari morfologice care pot fi usor confundate cu simptomele unor boli. Acestea apar ca urmare a unor modificari fizilogice aparute in plante, ce pot fi cauzate de carente in elemente nutritive sau actiunea factorilor de mediu.
PUTREGAIUL APICAL apare din cauza CARENTEI DE CALCIU.
Afectiunea se manifesta in zona varfului fructelor si determina brunificarea tesuturilor.
Calciul este un element foarte important in viata plantelor pentru obtinerea unor productii mari si de calitate la legume.
CAUZELE APARITIEI CARENTEI DE CALCIU : o aprovizionare necorespunzatoare a solului cu calciu , temperaturi prea ridicate pe timpul verii , seceta sau udarea excesiva a plantelor.
SIMPTOMELE CARENTEI DE CALCIU : incetinirea cresterii , rasucirea frunzelor , dezvoltarea slaba a sistemului radicular , varfurile plantelor se atrofiaza si se usuca.
Datorita carentei de calciu apar o serie de BOLI FIZIOLOGICE ca : arsura marginala a frunzelor , putregai apical la tomate , ardei , vinete , avortarea florilor.
PREVENIREA SI TRATAREA CARENTEI DE CALCIU – se face prin aplicarea ingrasamintelor cu calciu fie foliar fie prin fertigare.
RECOMANDAM : – foliar – SOLAR CALCIU – 2,0-5,0 l/ha.
-fertigare – GELIASOL CALCIU – 2,5-5,0 kg/ha.
Pe perioada de vegetatie se pot efectua 2-5 aplicari la interval de 10-14 zile intre ele.
Aveti grija de plantele dumneavoastra!